online tutorials www.ekalasala.com/twitter
eamcet mock tests icet results
online training,online tutoring
ekalasalaAPTITUDEmock tests
 
APTITUDE

APTITUDE

1.If 2x-y=4 then 6x-3y=?
(a)15
(b)12
(c)18
(d)10

 


2.If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

(a)12
(b)8
(c)16
(d)6

Ans. (b)


3. (1/10)18 - (1/10)20 = ?
(a) 99/1020
(b) 99/10
(c) 0.9
(d) none of these
Ans. (a)


4.Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins
and Pipe C can
empty the same in 40 mins.If all of them work
together, find the time
taken to fill the tank
(a) 17 1/7 mins
(b) 20 mins
(c) 8 mins
(d) none of these


Ans. (a)
5. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day.How many hour a day should 40 men work to complete the job?


Ans. (b)


6. Find the smallest number in a GP whose sum is 38and product 1728
(a) 12
(b) 20
(c) 8
(d) none of these


Ans. (c)


7. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kmsdownstream in 4hrs. Find the speed of the boat in still water and thespeed of the water current?
(a) 1/2 kmph
(b) 7/12 kmph
(c) 5 kmph
(d) none of these


Ans. (b)


8. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope
7m long.Find the area it can graze?
(a) 38.5 sq.m
(b) 155 sq.m
(c) 144 sq.m
(d) 19.25 sq.m


Ans. (a)


9. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height ofthe stair way in steps?Ans.46 steps.


10. The average age of 10 members of a committee is the same as it was
4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member ?Ans.40 years.


11. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10
and EC = 20. What is the length of AE?Ans. AE = 10.


12. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then whatis the length of the chord BC?Ans. BC = 4 cm.


13 Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.Ans. 64/2210. 


14. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?Ans. 991. 


15. If Log2 x - 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?Ans. x = e2 or e3.


16. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten's place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?

Ans. 46


17.Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall
be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?


Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten
paise coins, and 1
twenty-five paise coins.


18.A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?Ans.18 hours.


19. What is the missing number in this series? 8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12


Ans. 9


20. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. Of the mixture?

Ans. Brand A needed is 24kgs.21. A wizard named Nepo says "I am only three times my son's age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us
are a mere 1240 years old." How old is Nepo?

Ans. 360 years old.22. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many arethey?

Ans. Three.23. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the previous day. How many bananas did he eat on the first day? 


24. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to boil four eggs?Ans. Five minutes.


25. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64 minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose?


Ans. 32 8/11 minutes.


26. Solve for x and y: 1/x - 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9.Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2.


27. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed?


Ans. 20 %.


28. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6.


Ans. 10.


29. Can you find out what day of the week was January 12, 1979?Ans. Friday.

 30. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed?

Ans. 1700 men.31. From 5 different green balls, four different blue balls and three different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking at least one green and one blue ball?

Ans. 3720.32. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled?

Ans. 167 minutes.33. Which is the shortest route from B to C

I. Traffic and road conditions
II. Number of passengers in the car
III. Location of one's homes in the center or outskirts of one of the cities
IV. Desire to save $0.25

(a) Directly on toll free highway to City C
(b) The bridge
(c) The Tunnel
(d) The bridge or the tunnel
(e) The bridge only if traffic is heavy on the toll
free highway

Ans. (a)

34. The most economical way of going from City A to City B, in terms of toll and distance is to use the
(a) tunnel
(b) bridge
(c) bridge or tunnel
(d) toll free highway
(e) bridge and highway

Ans. (a)

35. Jim usually drives alone from City C to City A every working day. His firm deducts a percentage of employee pay for lateness. Which factor would lost influence his choice of the bridge or the tunnel ?
(a) Whether his wife goes with him
(b) scenic beauty on the route
(c) Traffic conditions on the road, bridge and tunnel
(d) saving $0.25 in tolls
(e) price of gasoline consumed in covering additional
10 miles on the
bridge

Ans. (a)

36. In choosing between the use of the bridge and the tunnel the chief factor(s) would be: (a) I only
(b) II only
(c) II and III only
(d) III and IV only
(e) I and II only

Ans. (a)

(37-).The letters A, B, C, D, E, F and G, not necessarily
in that order,
stand for seven consecutive integers from 1 to 10
D is 3 less than A
B is the middle term
F is as much less than B as C is greater than D
G is greater than F

37. The fifth integer is

(a) A
(b) C
(c) D
(d) E
(e) F

Ans. (a)

38. A is as much greater than F as which integer is less than G
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Ans. (a)

39. If A = 7, the sum of E and G is
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14
(e) 16

Ans. (a)

40. A - F = ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) Cannot be determined

Ans. (a)
41. An integer T is as much greater than C as C is greater than E. T can be written as A + E. What is D?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) Cannot be determined

Ans. (a)
42. The greatest possible value of C is how much greater than the smallest possible value of D?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6

Ans. (a)

 

 

exam results,exam notifications   exam notifications,exams news
 
 
www.ekalasala.com www.ekalasala.com Demo Class www.ekalasala.com
 
>>More
 
www.ekalasala.com online training
 
 
 
Dial a Loan India
eamcet eamcet

Educational Institutions

Consultancies
 
 
 
eamcet

Misscellneous

 
 
 
 
Copyright © 2010 ekalasala India PvtLtd. All Rights Reserved